Budu sem chodit malinko, ale pokusím se mít tento blog plný všeho krásného, ...prostě ať je vám pohlazením po srdci. Mějte se príma!

Madame Butterfly-Giacomo Puccini

1. dějství; Americký námořní důstojník Pinkerton se sobecky a bezohledně toulá světem a v Nagasaki si od japonského dohazovače kupuje za směšnou cenu 100 jenů ženu, líbeznou patnáctiletou gejšu Čo-čo-san. Děvče zvané "Motýlek", se do něho tak zamiluje, že se lehce vzdá i svého dosavadního života, zvyků i náboženství. Netuší, že její milovaný, který je právě v nově pronajatém domě, ústy komisaře, prohlášen za jejího manžela, považuje sňatek podle japonských zvyklostí jen za nezávazné dobrodružství. Svatbě je přítomen jako svědek i americký konsul Sharples, který má k malé Japonce více citu než povrchní Pinkerton. Svatební veselí je zkaleno příchodem kněze, strýce Čo-čo-san, jenž svou neteř prokleje za zradu vlastní víry. Čo-čo-san však čeká od svého dalšího života jen štěstí a padá do náruče Pinkertona.

2. dějství: Uplynuly tři roky. Pinkerton krátce po svatbě odjel svou lodí a Čo-čo-san stále čeká, s děckem, které se ji zatím narodilo a o kterém Pinkerton nic neví, na jeho návrat. Žije osaměle, jen se svou důvěrnicí Suzuki. Její příbuzní na ni zanevřeli a Čo-čo-san žije skromně z toho, co pro ni zanechal Pinkerton u konsula. Odmítá i nejbohatší zákazníky, stále věří v Pinkertonův návrat. Jako blesk ji zasáhne rada konsulova, aby na Pinkertona nespoléhala.

Konsul, dojat její věrnou láskou i pohledem na Pinkertonova synka, neodváží se jí říci úplnou pravdu, že se totiž Pinkerton v Americe oženil a teď sice přijíždí, ale se svou ženou. Čo-čo-san zahlédne na obzoru loď "Abraham Lincoln" a celou noc čeká. Dočká se však jen toho, že Pinkerton přichází a s ním i jeho žena.

Oba se rozhodují odvést děcko a vychovat je v Americe. Ubohá Čo-čo-san se pokorně podřizuje, ale nesnese své neštěstí. Umírá vlastní rukou tak, jako kdysi zemřel její otec z příkazu císaře. Spáchá harakiri.

Zobrazeno 1292×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková