Budu sem chodit malinko, ale pokusím se mít tento blog plný všeho krásného, ...prostě ať je vám pohlazením po srdci. Mějte se príma!

Bohéma - Giacomo Puccini

1.dějství: V podkrovní mansardě hladoví a mrznou dva umělci, básník Rudolf a malíř Marcel. Jejich humor a sarkasmus však bídu zahání a Rudolf dokonce obětuje ohni své nejnovější drama. Objeví se tu návštěvou i filosof Collin a hudebník Chaunard, kterému se podařilo sehnat pár franků a proto zve všechny na večeři do města. Radostně rozkládá své peníze na stole a také je tam zapomene. Nevšimne si toho ani Rudolf, který zůstal pozadu, aby dopsal svůj Feuilleton, tím méně, když do jeho mansardy vstoupí mladá něžná dívka Mimi s prosbou o zapůjčení zápalek. Oba mladí lidé se do sebe zamilují a Mimi ráda přijímá pozvání, aby se všemi přáteli strávila večer.

2. dějství: V latinské čtvrti Paříže mají přátelé oblíbenou kavárnu Monus. Sem zavedli Mimi, celou vyděšenou ze všeho toho ruchu velkoměstského vánočního předvečera. Umělci bezstarostně hodují a zjistí, že do kavárny zasedla i Marcelova milá, veselá Musetta, v průvodu starého bohatého ctitele. Musetta starého Alcindora bezohledně využívá - jak jinak si mají pomáhat ze své věčně bídy pařížské midinetky? Její srdce však patří Marcelovi a proto, jakmile uvidí, že ani jeden že čtyř přátel nemá peníze, dá zaplatit jejich účet svým bohatcem a ještě mu s umělci uteče.

3.dějství: Idylické soužití Mimi a Rudolfa dlouho netrvalo. Rudolf Mimi stále miluje, ale vidí, že je těžce nemocná, že by potřebovala jiný domov a lepší způsob života než on jí může dopřát. Je i žárlivý a týrá ji věčným podezříváním. Jedné noci ji raději opustí a Mimi, ubohá a ztrápená, vyhledá v mrazivém zimním ránu malíře Marcela v hostinci, kde maluje. Sem přijde i Rudolf a svěřuje se příteli, že Mimi opustil jen proto, aby si mohla snadněji najít bohatého přítele, který by ji svými penězi zachránil zdraví. Mimi se podrobuje Rudolfovu rozhodnutí a rozloučí se se svou velkou láskou.

4. dějství: Musetta i Mimi hnány touhou po životě, skutečně žijí z peněz bohatých mužů, touží však po svých milencích jako oni po nich. A tak, když opět přišel vánoční podvečer, vrazí pojednou do mansardy umělců Musetta se zprávou, že Mimi, těžce nemocná, chce přijít nahoru za Rudolfem. Mladí muži ji rychle vynesou po schodech a uloží. S Mimi je zle. Má jen poslední přání, rukávník. I ten přátelé za poslední peníze obstarají, volají lékaře, ale ani on, ani motlitby nepomohou. Mimi umírá.

Zobrazeno 1148×

Komentáře

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková